27 Aralık 2009 Pazar

Sağlıklı hamilelik için dikkat edilmesi gerekenler

Beslenme
Hamilelikte belki de en önemli olan konu beslenmedir. Anne adayı hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren beslenmesine daha fazla dikkat etmelidir. İlk aylarda beyin gelişimi çok hızlı olduğundan ve kemik ile diş gelişimi başladığından özellikle protein ve kalsiyum alımına çok daha fazla dikkat göstermelidir. Diğer aylarda da çok yağlı, beyaz unlu ve çok şekerli yiyecekleri tüketmemeye gayret etmeli, taze sıkılmış meyve suları, yumurta, kırmız et (demir bakımından zengin), balık, baklagiller, taze sebze ve meyve, yeterli miktarda karbonhidrat, süt ürünleri özellikle yağsız pastörize süt (yağsız sütte de kalsiyum miktarı oldukça yüksek), 1,5 litre su günlük menülerinde vazgeçilmez olmalıdır. Özellikle balık mevsimine denk geldiğimiz bu günlerde anne adayları sık sık balık tüketmelidir.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çiğ et yememektir. Özellikle çiğ köfte, pişmemiş kırmızı ve beyaz etten uzak durulmalı, ayrıca demir emilimini azalttığı için çay ve kahve mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

Sigara ve alkol
Anne adayı bebeğinin daha sağlıklı olması ve ilerde alerjik hastalıklara maruz kalmaması için sigara ve dumanından kendini uzak tutmalıdır, günümüzde alerjik hastalıklara yakalanmış çocukların büyük çoğunluğu anneleri hamilelik döneminde sigara kullanan veya dumanına maruz kalan çocuklardır. Sigarayı bırakmak isteyen anne adayları için hamilelik döneminin çok uygun bir zamanlama olduğunu da belirtelim.

Hamile kadınlar için alkol tüketiminin hangi miktarlara kadar güvenli olduğu tam olarak bilinmediğinden bu dönemde alkol tüketilmemelidir.

Kişisel bakım ve temizlik
Bebek büyüdükçe karındaki gerilmeler ve buna bağlı kaşıntılar artmaya başlar, piyasada fazla sayıda çatlak önleyici ürün olmasına rağmen daha sağlıklı olması açısından susam yağı, badem yağı ve zeytinyağı karıştırılıp sabah akşam karına sürülebilir. Şunu belirtelim ki; çatlak oluşumunun büyük çoğunluğu ırsiyete dayanmaktadır ama yine de belirtilen karışımı kullanmak ve bol su tüketmek de çok faydalı olacaktır.

Hamilelik boyunca kişisel bakım, temizlik ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Bebek doğduktan sonra uzun bir dönem uykusuz kalınacağı için anne adayı bu dönemde bol bol dinlenmelidir.

Hormon dengelerine bağlı olarak hamile bayanlar saçlarının çok daha sağlıklı olduğunu ve daha az döküldüğünü belirtir ancak maalesef doğum sonrası bu dengeler oynayacağından 3-6 ay kadar sürecek bir saç dökülmesi dönemi yaşanabilir. Bu dönem için ekstra bir ilaç kullanmaya gerek olmayıp belirtilen zamanda dökülme normale dönecektir.

Yatış şekli
Anne adaylarının tercihen sol yan tarafına kıvrılarak bacak arasına yastık koyarak yatmaları en ideal yatış biçimidir. Bu yatış biçimi besinlerin ve kanın plesentaya daha kolay ulaşmasını sağlayarak aynı zamanda böbreğin de en iyi şekilde çalışmasını sağlar ki bunun sonucu olarak sıvılar vücuttan daha kolay atılır, ayak ve ellerde daha az şişme görülür.

Bunların dışında;

* Anne adaylarının doktor kontrollerini ve doktorun önerdiği testleri aksatmamaları,
* Alışveriş merkezlerinde ve havaalanlarında bulunan manyetik alanlardan geçmemeye özen göstermeleri,
* Bebeklerinin gelişimine dair çeşitli makaleler ve kitaplar okumaları,
* Belli periyodlarla çok hızlı tempoda olmadan yürüyüş yapmaları

daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeleri için dikkat etmeleri gereken diğer önemli hususlardır.


Tüm anne adaylarına sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dönemi geçirmelerini diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder